20 september – generation Y

Vi fick lära oss mer om generation Y  under dagens föreläsning i slutet av mötet.

Några grader lägre temperatur utanför Grappa, och vi genomförde ytterligare ett nätverksmöte med flertalet gäster som tillför energi till våra möten.

För att variera oss fick var och en själv välja maträtt från ett axplock på menyn. Lite förvirring kring vem som beställt vad blev det. Till slut fick alla mat, och nästan det som var beställt. Grappa Bar är serviceinriktade och tillmötesgående vilket vi tackar för.

En presentationsrunda med våra olika specialistområden och vad vi behöver hjälp med genomfördes som vanligt.
Även gäster får göra sökningar och det resulterade i ett antal tips och kontakter som delades.

Vår externa föreläsare denna gång var Per-Åke Jansson som berättade om generation y

Per-Åke som hjälpte oss att reda ut skillnader mellan olika generationer och vad som driver dessa i arbetslivet.

Per-Åke fokuserade på generation Y, som är födda mellan 1974-1994 ungefär. Det finns en spridning i olika källor om de exakta årtalen. men i grova drag så är det personer som idag är eftersökta på arbetsmarknaden. Per-Åke beskrev gruppen som en mycket medveten grupp som har vuxit upp med en tekniks infrastruktur, de är pålästa och de kan mycket mer om många ämnen än tidigare generationer.

Som Per-Åke beskrev det så triggas inte den här generationen av ”en fruktkorg” eller ett gymkort som arbetsgivaren står för. De drivs snarare av att få två dagars betald tid för att genomföra ett volontärarbete.

Alltså en generation som inte är lika lätt att påverka med traditionella reklambudskap, en generation som vet vad de vill och vill vara en del av framgångarna som deras arbetsplats har.

Stort tack till Per-Åke som genomförde inspirerande 30 minuter med flertalet frågor och funderingar.
Per-Åke jobbar med rekrytering och har på så sätt fördjupat sig i ämnet, och har mångårig erfarenhet som ledare för både X och Y generationerna.