Har du ett syfte med att nätverka?

Grunden i nätverkande är att både ge och ta. Det anser Hélène Hernmarck Olsson, expert och författare till boken ”Förför och berör” där hon tipsar om hur man blir ett ess på att bygga nätverk.
– Först och främst måste man ut och röra på sig för att bygga nätverk, det går inte att sitta fast på kontoret. Sen behöver man vara påläst. Vad är mitt syfte? Vad vill jag gå på – och vad ska jag få ut av det? säger Hélène Hernmarck Olsson.

Som CIO eller it-chef har man som regel ganska ont om tid. Det går inte att springa på allt. Då gäller det att sålla medvetet och fundera på vad man vill göra och utveckla.
– I en storstad som Stockholm finns det tjugo på dussinet av olika slags mötesplatser. Bor man i Sundsvall är det kanske lättare att välja. Jag rekommenderar att man är med i ett eller två branschforum, och att man även funderar på var kunderna finns, säger Hélène Hernmarck Olsson.

Nätverkande handlar om kvalitet – inte kvantitet. Att vara med i ett enda nätverk av CIO:er som träffas några gånger om året kan räcka, så länge man ser till att dyka upp på träffarna.
– Att vara med i ett nätverk tar tid om man ska få ut något av det. Jag tror inte att det är bra att vara med i tio olika nätverk, säger Hélène Hernmarck Olsson.